Praksis – sosialt entreprenørskap

(Denne siden er under utvikling)

Utdanningene ved KBT Fagskole skal være praksisnære, og har egne praksisemner. Per i dag er det et praksisemne og et prosjektemne i sosialt entreprenørskap. Det kan bli endringer i hvordan praksis er satt opp for å gjøre det enklere å kombinere utdanningen med arbeid. Informasjon om dette kommer i så fall etter hvert.

I praksisemnet vil du få innblikk i hvordan man kan jobbe med sosialt entreprenørskap for å løse et problem i samfunnet. I prosjektemnet får du en praktisk innføring og erfaring i prosessen fra en kreativ idé til å lage en realiserbar forretningsplan. Kunnskap om, og forståelse for, hvordan man må forholde seg til rammebetingelser for sosiale entreprenører er en sentral del av dette emnet. Praktisk gjennomføring av strategisk tenkning og kritisk refleksjon er viktige elementer for utviklingsprosessen.

Noen eksempler på hvor studenter i sosialt entreprenørskap har vært i praksis tidligere, er Medvandrerne, Trondheim kommune (et prosjekt), Dype Røtter, Dagsverket, KSI og Hope Spot.


Veien til praksisplass

Det er flere måter å finne praksisplasser. Noen studenter er allerede ute i arbeid, og er i praksis på arbeidsplassen sin. For å kunne ta praksisemnene på egen arbeidsplass, må det gjøres avtaler via praksisansvarlig. Blant annet må det være en godkjent veileder på arbeidsplassen, og det bør legges til rette for at studenten kan følge undervisningsopplegget på fagskolen. Dette avklares i samarbeid med praksisansvarlig.

Andre studenter har sett seg ut et sted de ønsker å være i praksis. Da kan praksisansvarlig være behjelpelig med å ta kontakt og finne ut om det er et egnet sted, og om de har mulighet til å ta inn studenten. Det er ingen garanti for å få praksis akkurat der du ønsker, men vi vil gjøre vårt beste for å få det til.

Om du er usikker på hvor du ønsker å være i praksis, kan du samarbeide med praksisansvarlig med å finne ut av det. Vi oppfordrer likevel til å prøve å finne praksisplass på egenhånd først.

Politiattest?

Ved noen praksisplasser kan det hende du må ha politiattest. For noen kan det kanskje høres litt skummelt ut, men det går som regel helt fint. Når det er krav om politiattest, er det snakk om spesifikke ting avhengig av type arbeidsplass, og ikke hele rullebladet.

Under kan du lese mer om hvilke paragrafer, lover og reglersom gjelder for politiattest når du er fagskolestudent:

Det kan kreves at politiattest framlegges som omtalt i politiregisterloven1 § 39 første ledd i henhold til lovbestemte krav som gjelder for yrkesutøvelse i praksisopplæringen, jf. helsepersonelloven § 20a, helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4, fagskoleloven § 27 og forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning kapittel 3.

Studenten innhenter politiattest, og den kan ikke være eldre enn 3 måneder. Fagskolen er behjelpelig med å gi informasjon om hvordan studentene går frem for å innhente politiattesten. Merknader på politiattesten kan medføre utestenging etter denne forskriftens § 5-2, jf. fagskoleloven § 27 og forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning kapittel 3.

Dersom det foreligger dokumentasjon om forhold som ligger til grunn for merknader på politiattesten som kan påvirke vurderingen av opptakssøknaden har studenten selv ansvar for å fremlegge dette. Fornyet vandelskontroll kan foretas i samsvar med politiregisterloven § 43.

Studenter som får krav om det, og som ikke legger frem politiattest i henhold til fagskoleloven § 27 og forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning kapittel 3, eller ikke legger frem dokumentasjon om forhold som ligger til grunn for merknader på politiattesten, har ikke rett til å delta i praksisopplæringen.

Se nærmere reguleringer om dette i fagskolens forskrift § 5-4. Vedtak om utestengelse fra praksis treffes av lokal klagenemnd ved fagskolen, og kan påklages til nasjonal klagenemnd for fagskoleutdanninger for fagskoleutdanning. Klagen sendes til rektor ved fagskolens administrasjon. Se fagskolens forskrift kapittel 6 og fagskolens rutiner for klagebehandling for nærmere bestemmelser om klage og hvordan du går frem.