Bilde av en gruppe mennesker rundt et spisebord

Etablereropplæring for innvandrere – et halvt år etter 

Å flykte fra krig og uro er dyrt, og ikke bare økonomisk. Du kan være høyt utdannet eller ha lang yrkeserfaring, men likevel komme til kort i et land du verken har nettverk, kan språket godt eller har de riktige diplomene. Høsten 2023 startet KBT fagskole og Prios opp et kurs for innvandrere som ønsker å starte sin egen virksomhet i Norge.  

23 personer, de fleste fra Ukraina, deltok på dette kurset. Personene hadde varierte yrkes- og utdanningsbakgrunner og hadde så vidt begynt å lære norsk. Med tolk og pågangsmot startet et år med å lære seg om både de norske systemene, forretningsdrift, bedriftsøkonomi og hvordan manøvrere i den norske kulturen.  

Veien videre etter kurset 

Et halvt år etter samlet noen av deltakerne seg til en hyggelig ettermiddag på KBT fagskole. Her ble det snakk om både mattradisjoner, verdensnyheter og hvordan det har gått med deltakerne etter kurset. Tidligere kursdeltaker Olga, som nå studerer sosialt entreprenørskap, er for tiden i praksis ved KBT fagskole og organiserte arrangementet.  

Olga Kundryutskova har startet opp en organisasjon sammen med en av de andre kursdeltakerne, og har mange gode idéer som kan hjelpe andre mennesker. Hun forteller blant annet om en kunstaktivitet hun har gjennomført tidligere, som ble veldig populært og fikk mange deltakere. Gjennom studiene holder hun på med et prosjekt som hun vil fortelle mer om senere.  

Olga er for tiden i praksis ved KBT fagskole, hvor hun blant annet har bidratt inn i prosjektet POMEIL og med å organisere et event for tidligere kursdeltakere på etablereropplæring.

Behov for å få muligheten til å vise hva man kan  

Olena Usova jobber nå i Flyktningeenheten i Trondheim kommune, med et kurs for ukrainere: Veien mot IT. Her har hun mange oppgaver, og er både lærer, koordinator og mer. Kurset har 14 deltakere, og 6 av dem har praksis. Olena forteller at det er tilsvarende prosjekt i andre byer, som Bodø og Oslo. Noen av deltakerne går ut i full jobb etterpå. Olena forteller også at mange innvandrere trenger et første steg for å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Mange har nyttige erfaringer og utdanninger fra hjemlandet– de trenger bare en arena for å fortelle hvem de er.  

Startet frivillig organisasjon 

Anna Berdysheva  har vært med og startet den frivillige organisasjonen Hjertevarme, som lager aktiviteter for ukrainere og andre flyktninger. For eksempel har de strikkekafé, hvor de lager leker som de kan selge videre.  I tillegg går hun på kurs hos NAV. På sikt ønsker hun å kunne starte opp et regnskapskontor, men for å kunne gjøre det må hun først ha jobbet ett år som regnskapsfører i Norge. Anna har erfaring med regnskapssystemer og slikt fra før, og ønsker nå å ha praksis i eksempelvis Skatteetaten.  

Gode mattradisjoner 

En annen tidligere deltaker, Sergej, jobber nå som kokk på en kafé. Han forteller at mange kommer og takker for god mat. En gang laget han den ukrainske retten borsj, som de prøvde å selge som et eksperiment. Mange likte det veldig godt, og kanskje kommer det på menyen på et senere tidspunkt. Det syntes i alle fall de tidligere kursdeltakerne var en veldig god idé! Den siste tidligere deltakeren samarbeider i dag med en frivillig sosial organisasjon. Hun forteller at flere ønsker en arena for å komme sammen og snakke, og ser etter et sted for å arrangere dette.  

Egen organisasjonsform for ideelle organisasjoner?  

Flere av de tidligere deltakerne på etablererkurset for innvandrere har involvert seg i sosiale entreprenørskap på ulike måter. Rektor ved KBT fagskole, Karl Johan Johansen, er opptatt av at det må komme en egen organisasjonsform for sosiale entreprenørskap/ideelle organisasjoner, noe vi ikke har i Norge i dag.  Vi har oppfattet at noe i den retningen muligens er i emning, i alle fall på forslagssiden, og er spente på hvordan det i så fall vil fungere. Sosiale virksomheter kan være gode supplement til det offentlige og det frivillige, og kan være en del av løsningen for fremtidens utfordringer innen helse og velferd.

 

Bilde av en gruppe mennesker
Det ble mange gode samtaler da tidligere kursdeltakere på etablererkurset kom på besøk til KBT fagskole. Lubna (med ryggen til) jobbet som prosjektmedarbeider og det var et velkomment gjensyn både for kursdeltakere og ansatte. Hun kommer opprinnelig fra Syria, og fortalte om det hun visste etter de siste hendelsene i hjemlandet nå i desember. Selv om hun er fra et annet land enn kursdeltakerne, har de felles erfaringer fra å komme til Norge fra et land med uro og konflikt.